Lake Umbagog journals, 1871-1916 (inclusive)
Page 31
Image from the Biodiversity Heritage Library. Contributed by Harvard University, Museum of Comparative Zoology, Ernst Mayr Library. | www.biodiversitylibrary.org
Transcription
(1) Bonasa u. togala 1889. Maine. I. Umbagog. These Grouse were more numerous this autumn than I have known them to be for fifteen years. Their abundance is prob- ablely explained by the fact that there was less than two feet of snow and no hard crust last winter, and remarkably dry weather during the early spring. Few were seen about the openings or wood-roads during the first half of September, but after the leaves fell great numbers of them appeared a- round the edges of the openings, the shores of the lake and rivers and the wood-paths as well as on some of the travelled roads that pass through the woods. On the carry road between the lakes, over one hundred were killed in three weeks. The hunters say that the Grouse come to the roads to bask in the sun and to get gravel, into the openings for the sake of the sun and to pick clover and so forth. They also are very fond of buckwheat and often feed out into a buckwheat stubble for a distance of fifty yards from the edge of the woods. Oat stubbles do not similarly attract them. But few are seen during rainy or very cloudy weather when they remain in the shelter of the dense woods. The best time to find them in the openings and roads is after a cold frosty night about nine or ten o'clock in the forenoon when the sun is warm. The stiller and warmer the day, the tamer the birds. During cold, windy days they are sometimes so wild that it is difficult to get within shot of them. They are in small flocks, rarely single, during September; but most of these flocks become broken and scattered during the first week of October, although a few keep together until the close of the month. Few wild birds are more absurdly tame, or rather stupid, than these Grouse during warm, still weather. Upon seeing the hunter, the bird invariably stretches up its neck and stands perfectly still, staring at him in stupid astonishment. It will ordinarily permit him to approach within about ten yards without moving, and sometimes to within almost as many feet. When he gets near enough to alarm it, the bird it bobs its head slightly up and down, at the same time uttering 25