Image from the Biodiversity Heritage Library.
Contributed by Harvard University, Museum of Comparative Zoology, Ernst Mayr Library.
| www.biodiversitylibrary.org
Transcription
Parus hudsonicus.
Maine (Lake Umbagog). copy ①
1872.
June 3-
14. Rather numerous in a belt of firs and spruces bor-
dering the Lake. Specimens were taken which, from the
softness of the skull etc., we judged to be young birds
three or four months old. Others, evidently adults,
were apparently about to breed. The young were met
with in parties of six or eight, frequently accompanied
by a pair of P. atricapillus. They kept invariably in
the thickest spruces and firs, usually near the tops of
the trees. In motion they resembled P. atricapillus but
were rather less animated and active. They were ordinary
ly silent and hard to find. What I took to be the song
of the male was a sharp cho-day, day very different from
any note of the Common Chickadee. The ordinary chirp
of the two species is similar.
1873.
July 27. I hear them frequently about the house and in the
garden.
Aug. 12. In the larch and spruce woods on the Cambridge Ri-
ver above the dam, these Titmice were abundant to-day. copy ②
" 14. Abundant in the larch and spruce woods bordering the
bank of the Cambridge River above the dam.
" 23. On Cambridge River above the dam it is quite as num-
erous, now, as is the Black-cap Chickadee.
" 25. I am nearly sure this species utters the te-derry
whistle of the Common Chickadee and also the che-dle-doo,
both in a slightly altered tone.
Sept. 8. This species is abundant around the shores of Rich-
ardson Lake.
" 22. Shot two in the woods on Cambridge River. None of
the notes of this species resemble those of the Chicka-
dee. The ordinary chirp is much louder and more petulent;
Another note frequently heard is a sharp chip, choo-choo,
choo sometimes precluded by a sharp cho-chit or choo-chit-
chit. These notes are the only ones that I have heard.
The bird, however, will sometimes give them all in rapid
succession in a sort of sputtering song. This Titmouse
is, on the whole, a more silent and less animated bird
than the Chickadee. It keeps almost entirely to the
firs and spruces, usually rather high up. Its flight
is heavier, and clumsier than that of the common species.
As a rule it does not associate freely with Parus atri-
capillus, although the two are often found near one ano-
ther." copy ③
84