King, Warren B., 1963-1964
Page 10
Image from the Biodiversity Heritage Library. Contributed by Smithsonian Institution Archives. | www.biodiversitylibrary.org
Transcription
King, Warren B. 1964 Kilauea Point, Kauai 10 24 hours a day and can be readily visited any hour as long as Coast Guard is notified. The point is 200 ft. above sea level, levelled at the top to accomodate the lighthouse and Coast Guard building. Below directly offshore of the point is Mokuaeae Island, separated from the main island by 200 ft. of channel, unprotected from tradewinds and swept by a strong current. Sharks are often seen between the point and island. The island covers roughly 20 acres and is surrounded by coral shelf, reaching a height of 104 ft. It is covered with a cap of brown sand and is fringed with low green shrubs which are met half way up the island by rock. The island can be approached in calm weather on the lee side, but there is no landing. Arrangements can be made with a local fisherman for transportation. The point offers several acres of nesting room for Red-footed Boobies. The levelled top of the point falls off gradually for 100 feet before the abrupt seacliffs are encountered. On these shoulders grow limited amounts of a low bush, the same as grows on the top of Moku Manu off Oahu, which provide platforms as well as nest building material for the Boobies (Chenopodium ). Back along the peninsula toward the main island scaevola grows to within 50 feet of the sea, thickly but not over 4 ft. This is utilized more as a roosting area than as nesting area. The colony on the point is recent, there having been no mention of it in Richardson, 1957, Breeding of Hawaiian Sea Birds. It is limited at present to the windward half of the peninsula. Boobies are nesting from within a few feet of the top down to ledges within 50 feet of the water, and they are roosting on rocks and in 2 ironwood trees which grow within 20 ft. or so of the water. The adult population of the colony appears to be around 400 birds at present. This represents a sharp increase over the past few years. The ground utilized for nesting and roosting has